София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Дерайлирали вагони пометоха 200 метра релси при село Петърч

Движението в участъка ще бъде възстановено към 20 часа

7 годиниИнциденти 12 Боряна Райчева

Седем натоварени с въглища вагона дерайлираха и пометоха 200 метра релси при село Петърч. Катастрофата е станала вчераа около 16,10 часа. „Всичко е изпочупено и сринато, тотално е унищожено“, съобщи шефът на Националната компания "Железопътна инфраструктура" Милчо Ламбрев. Композиция от 12 вагона е превозвала въглища, товарът е бил около 500 тона и още толкова тежи самият влак. Първите три вагона и локомотивът са преминали, дерайлирали са от 4-ия до 10-ия вагон. Локомотивът и локомотивната бригада са на „БДЖ Товарни превози“, а вагоните на компанията на Христо Ковачки. Първата задача на екипа на инфраструктурната компания е била да разчисти вагоните от релсите. Днес започна възстановяването на железния път.

Главният ревизор по безопасността в НКЖИ Бисер Минчев заяви, че очаква движението да бъде възстановено между 19 и 20 часа. „Малко ни бави разследването, което се прави“, допълни още той. Шефът на НКЖИ заяви, че причината за инцидента още не е изяснена, но едва ли тя е в железния път. Излизането на вагоните от релсите става на прав участък, освен това преди месец е имало текущо подръжване на релсите при село Петърч. От БДЖ съобщиха, че пътниците от влаковете между София и Драгоман се превозват с автобуси в участъка между гарите Сливница и Костинброд, а тези от международните влакове София - Белград - София се превозват с автобуси между София и Драгоман.