София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Десетки загинаха при срутване на виадукт в Генуа

Предполага се, че мълнии са поразили конструкцията

6 годиниИнциденти 5 Боряна Райчева

Мост, по който минава магистрала А10 в Генуа, се срина днес около 13.00 ч. българско време. В момента на срутването на моста е имало около 20 автомобила. Виадуктът е бил висок около 100 метра. В момента на срутването по него, така и по пътя отдолу е имало интензивно движение. До момента е потвърдена смъртта на 22 души, сред които и бебе. Десетки са ранени, местните медии показват кадри с обезобразени хора.Според властите и спасителните екипи под развалините има много заклещени коли и хора. Издадено е и предупреждение за изтичане на газ от минаващия в близост газопровод. Причината за инцидента не е ясна. Преди трагедията времето в Генуа е било много лошо – силни горещини, последвани от пороен дъжд и гръмотевици. Видео показва, как една от железобетонните кули, задържащи окачения мост, пада след мълния. Според полицията причина за инцидента може да е и лошото време. Италианският министър на транспорта Данило Тонинели обяви, че това е "огромна трагедия".

Това е поредна трагедия в Италия само за две седмици. Припомням, че на 6 август силна експлозия, след взрив на цистерна срина магистрала в Болоня. Тогава пострадаха и седем български ученици, които са на професионална практика в местна ай ти фирма. Едно от тях все още е в италианска клиника по изгаряния.