София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Десетки загинали и ранени при влакова катастрофа в Турция

При инцидента няма пострадали българи

6 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Най-малко 24 души са загинали и поне  73-ма са са ранени, след като  снощи влак дерайлира в  Северозападна Турция. Това  съобщиха турски телевизии, цитирани от световните агенции, като се позоваха на източници от министерството на здравеопазването.
 
Общо 362-ма пътници и 6 души персонал са пътували във влака от Узункьопрю за Истанбул. Инцидентът се случва, след като пет вагона са дерайлирали край село Сарълар в окръг Чорлу, област Текирдаг.
 
Според информация на турското министерство на транспорта, морската администрация и съобщенията, причината за катастрофата е свличане на почвата под релсите, тъй като силните валежи, излели се над страната са са отмили почвата между дренажа и релсите. Влакът се е движел със скорост около 160 км/ч.
 
Към този момент няма данни за пострадали български граждани при инцидента, съобщиха  от генералното консулство на България в Одрин и уточниха, че наши сънародници не са се обръщали към консулството с молба за съдействие в резултат на катастрофата. 
 
Съобщава се още, че на мястото на инцидента са изпратени над 100 линейки и военни хеликоптери, а ранените се транспортират в болниците на Чорлу и Текирдаг.
 
Опасенията на лекари и спасители са, че е възможно броят на жертвите да нарастне, тъй като доста от постарадрадалите са в тежко състояние.
 
Президентът Реджеп Тайип Ердоган е информиран за ситуацията от министрите на транспорта и вътрешните работи и е изразил съболезнования, според Анадолската агенция. 
В същото време  бе наложена забрана на медиите за излъчване на информации във връзка с катастрофата.
 
Българският премиер  Бойко Борисов изрази съболезнования от името на правителството по повод влаковата катастрофа.