София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Дете с 41 градуса температура, а линейка не идва

Баба и дядо застават срещу Спешната помощ в София

5 годиниЗдраве 37 Боряна Райчева

Колко бързо реагира Спешната помощ на сигнал за дете с над 40 градуса температура? Повече от час е бил необходим на линейката, за да пристигне на адреса. През това време бабата и дядото повикали екип от частна болница.

Случаят се е разгирал на 31 юли вечерта, когато 9-годишната внучка на Даниела и Огнян Секирански вдигнала критично висока температура. Бабата и дядото веднага потърсили помощ на телефон 112, но така и не пристигнал екип на Спешна помощ.

"В един момент детето започна да трепери. Премерих й температурата и се стреснах. Детето изпадна в безпомощност и заспиваше", разказа Даниела за Нова телевизия. Момиченцето е било с 41 градуса температура, посочва Огнян.

Двамата звъннали на 112, където ги посъветвали да предприемат действия за сваляне на температурата на детето.

Притеснените баба и дядо звъннали на 112 отново след час, а диспечърът им отговорил, че в момента не могат да изпратят екип, тъй като търсят педиатър.

"По това време детето вече започна да повръща. Наистина бяхме шокирани. Тогава извикахме линейка на частна фирма. Дойдоха след 10 минути", разказа Даниела.

На друга позиция застават от Спешна помощ. Катя Сунгарска, говорител на службата посочва, че в твърденията на бабата и дядото имало доста неверни неща.  „При първото обаждане дядото казва, че детето е с 40,5 градуса. Второто им позвъняване не е след час, а е 6 минути по-късно. Нашата диспечерка казва, че сме пренасочили педиатър. На 45-ата минута линейката е пред блока и там се засича с екип от частна болница", заяви Сунгарска.

Същевременно бабата и дядото обявяват война на Спешна помощ в социалните мрежи.