Гледай
на живо

Детската кардиология е пред затваряне

Не достигат медицински сестри

Детската кардиология е пред затваряне Националната кардиологична болница предупреждава, че до края март Детската кардиохирургия и кардиоло... thumbnail text

Националната кардиологична болница предупреждава, че до края март Детската кардиохирургия и кардиология ще затвори врати, ако не се осигурят средства за назначаване на 20 медицински сестри.

Националната кардиологична болница е единствената структура в страната, която осигурява цялостното комплексно обгрижване на децата с вродени сърдечни малформации (ВСМ) от 0 до 18-годишна възраст, включващо диагностика, съвременно лечение и проследяване.

Годишно се хоспитализират в болницата 900 деца, оперират се 250, катетеризират над 300, интервенционални процедури се извършват при 100, проследяват се над 10 000 пациенти.

ВСМ са най-честите вродени аномали с честота около 10/1000 живородени. Всяка година в света се раждат над 1 милион деца с ВСМ, и ако не се лекуват около 30% от тях ще загинат до 1-годишна възраст.

В България годишно се раждат 500 - 600 деца с ВСМ, като близо 300 от тях се нуждаят от хирургично лечение.

Поради това обгрижването на сърдечно болните деца разчита на високи технологиии и е свързано с големи разходи за апаратура, консумативи, инфраструктура, за обучение и специализация на персонала.

По думите на началника на отделението по хирургия на ВСМ д-р Стоян Лазаров заведението е получавало държавна и институционална покрепа, но въпреки това и усилията, дейността на болницата трупа постоянни финансови загуби, което се дължи на изключително тежката патология, продължителен болничен престой, многоетапно и често комбинирано лечение и хроничното недофинансиране от НЗОК.