София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Deutsche Bank държи укритите данъчни декларации на Доналд Тръмп

Президентът на САЩ обжалва достъпа на Конгреса до финансовите му данни

пропускане
5 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Deutsche Bank разполага с имотните декларации на президента, семейството му и дружествата му, пише в. The Financial Times.

От две години Демократическата партия на САЩ и медиите настояват президентът Доналд Тръмп да си публикува данъчните декларации.

Конституцията не го задължава да ги обнародва, затова американският лидер отказва да ги предоставя на обществото.

Но Комитетът по финанси към Камарата на представителите в Конгреса, където мнозинството е на демократите, успя да изисква данъчните декларации на президента от банките Capital One Financial и Deutsche Bank.

Федералният апелативен съд на Ню Йорк разглежда молбата за обжалване от страна Доналд Тръмп, която президентът е подал срещу съд на по-ниска инстанция. Съдът е отказал да блокира запитването на Комитета по финансите.

Затова Доналд Тръмп, синовете му Доналд и Ерик и дъщеря му Иванка и няколко техни компании са подали през април 2019 г. искове срещу Deutsche Bank и Capital One Financial.

Ищците настояват да се забрани разгласяването на данните, с които разполагат двете банки. В един от тях пише, че „запитванията на Конгреса на САЩ са незаконни и целят да се нанесе политически удар по репутацията на Доналд Тръмп“.