София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Деветима арестувани за сексуален трафик

Групата е действала на територията на София

5 годиниКрими 8 Боряна Райчева

Деветима души са привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група, с цел за сексуална експлоатация.
 
Задържани са при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура   в различни райони на София, след 8-месечно наблюдение, съобщават от прокуратурата. Заловен е и ръководителят на групата.
 
По време на операцията по неутрализиране са иззети пари в различни валути, равняващи се на около 100 000 лева, телефони, симкарти, флашпамети, компютри, тефтери.
 
Според разследващите събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от март 2018 г.  до настоящия момент.
 
Схемата е действала, като определени участници са  набирали жени или са ги склонявали към проституция, а други са били ангажирани с доставянето на проституиращите на адреси.
 
На четирима от престъпната структура са повдигнати обвинения и за държане на наркотици. Разследва се на кого и с каква цел те са предлагани.
 
Припомняме, че още на  20 април Специализираната прокуратура поиска съдът да задържи под стража участниците в групата. Специализираният наказателен съд прие, че е налице обосновано предположения те да са извършили престъпленията, за които са обвинени, но не видя опасност да се укрият или да извършат ново престъпление.
 
На осем от тях определи парични гаранции в размер от 5 000 до 15 000 лева, а на един - подписка.
 
Специализираната прокуратура протестира определението пред Апелативния специализиран наказателен съд в частта, отнасяща се до мерките за неотклонение на ръководителя на групата (гаранция в пари от 15 000 лв) и двамата основни организатори на дейността й (парични гаранции от по 10 000 лв). Държавното обвинение иска тримата да бъдат задържани под стража.