София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Die Welt: Защо Русия се радва на Тръмп

Слабостите и грешките на Запада убеждават Москва, че е на прав път

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

От победното шествие на популистите в Европа и САЩ Русия очаква много, пише Юлия Смирнова в германския вестник Die Welt. Путин не се е отказал от водещата си роля в антилибералния интернационал, а успехите на популистите дискредитират либералната демокрация – понятие, което руският президент винаги е смятал за измислица, пише авторката. От хаоса в света руският президент се надява да извлече полза.

В този хаос военните престъпления в Сирия и Украйна остават ненаказани, а от нарушенията на човешките права в самата Русия никой не се интересува.

И в западните страни политиката все повече се определя от ирационални страхове – от бъдещето, неизвестността, глобализацията, фалшивите новини. Страхът от руските специални служби и пропагандните канали на Кремъл може би се преувеличава, но той също се използва от Путин, за да го покаже по-силен и влиятелен, отколкото е, пише авторката.

Въпреки  че Кремъл се надява да получи практически изгоди от избирането на Тръмп, руските нацоиналисти се радват на победата му и без прагматични основания. В слабостите и грешките на ЕС и Америка те виждат оправдание на собствената си ксенофобия. Представата, че по целия свят шестват цинизмът и нетърпимостта, е по-лесна, отколкото да се признаят собствените несъвършенства и завист, допълва Юлия Смирнова.

Но отношението на Русия към Запада не зависи от Запада, а от самата Русия – и най-вече дали на руското държавно ръководство е необходимо руснаците да мразят външен враг, завършва авторката.