София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ДИЕТОЛОГ: ДАНЪК „ВРЕДНИ ХРАНИ“ Е НАВРЕМЕННА МЯРКА

ПРОФ. БАЙКОВА :ДЕЦАТА СТРАДАТ ОТ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ВЪЗРАСТНИТЕ

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Въвеждането на данък ''вредни храни'' е навременна мярка каза проф. Донка Байкова, пред Фокус. По думите й Министерството на здравеопазването реагира адекватно на зачестилата заболеваемост, на високия процент на болести и метаболитни отклонения, в това число и заболеваемостта в по-ранен възрастов етап.
Проф. Байкова каза още, при деца и ученици се появява диобет тип 2 – нещо, което е присъщо за възрастната част от населението. Същото се отнася и за високото квърно налягане, което е характерно за възрастните хора, а сега го има и при децата. Байкова подчерта, че такова е положение и с лошия холестерол, и с нивата на триглицеридите, тревожна е и появата в по-ранна възраст на инфаркти.Според проф. Байкова опитът на другите държави показва, че увеличаването с няколко стотинки на чипсове, снаксове, захарни изделия, тестени и сладкарски изделия, съдържащи трансмастни киселини, също енергийни напитки и различни бонбони няма да се отрази толкова на консумацията, но със сигурност би допринесло за повишаване на интереса на производителите да преформулират рецептурите на индустриално произвежданите от тях храни и напитки към по-здравословни съставки.
Диетоложката коментира, че през 2009г. са създали наредба за здравословното хранене на децата и юношите в ученическа възраст от 7 до 19г., но тя не е заработила, защото не е била подкрепена от родители и от обществото и сега се налагат фискални мерки.