София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Байрактаров: Българските превозвачи могат да плащат европейски заплати

Нашите шофьори не са пазачи, за да спят в камионите

5 годиниИкономика 12 Боряна Райчева

„Пакетът „Мобилност“ не е опасен за българските превозвачи“, категоричен беше в студиото на предаването „Делници“ та телевизия „Евроком“ бившият народен представител от ОП и журналист Димитър Байрактаров.

Той обясни, че всъщност препъникамъкът за изравяването на заплащането на българските шофьори с това на европейските им колеги не е никакъв препъникамък, защото тази възможност е залегнала още с въвеждането на трудовата мобилност на базата на европейска директива.

“Ако извършвате транспортна услуга в Люксембург, получавате заплата по тамошните разценки. Това е философията на пакет „Мобилност“ едно. Неговото въвеждане моментално увеличава заплатите на българските шофьори“,уточни Байрактаров.

И подчерта, че превозвачите у нас имат възможност да плащат по-високи заплати на шофьорите, защото явно печалбите в този бранш са аналогични с печалбите в строителството, където един български работник получавал 5-6 пъти по-малко, отколкото един германски строителен работник.

Ексдепутатът предложи на Ангел Джамбазки да остане само една нощ да пази камион на минус 40 градуса в Коми, за да разбере срещу какво точно е гласувал.

„Българските шофьори не са пазачи на камионите. В много страни от Европа са въведени глоби, ако спят вътре. Но превозвачите компенсират глобите с ниското заплащане, вместо да наемат хотели за шофьорите“, посочи още Димитър Байрактаров.