София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Димитър Ганчев, БСП: Тол таксите да са 20 – 40 стотинки

„При 360 млн. лв. пътни такси само 25% са от камиони“

5 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

Между 20 и 40 стотинки беше нашето предложението за тол таксите. Това коментира депутатът от БСП Димитър Ганчев в предаването „Делници“ с Николай Колев в ефира на Евроком.

Той бе поканен да коментира поредното отлагане на тол системата и облагането на камионите над 3,5 т. Той се възмути от министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, според която се налага поредното отлагане.

„Ние от БСП преди три месеца предложихме наша алтернативна тарифа в транспортния бранш. Предложихме първо да се таксуват само ПМС-та, които минават по магистрали и пътищата първи клас“.

Другото предложение на БСП било автобусите да не се облагат с тол таксите: „За да се запази за тях само винетката“. Според данните му в момента се събират около 360 млн. лв. идват от пътни такси. „Но само 70% са от автомобили и едва 25% са от тежкотоварните превозни средства“, поясни Ганчев.

По думите му системата с пътните такси не е справедлива, след като „един камион нанася в пъти повече повреди на пътната мрежа, затова е несправедливо като система“.

Затова според депутата БСП винаги е защитавала въвеждането на тол системата като „един по-справедлив метод за таксуване“.

Той припомни, че договорът за тол системата е подписан с австрийска фирма изпълнител на 16 май 2018 г. Но изтичал обаче вече през август 2019 г.