София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Димитър Иванов: Европа ще ни накаже заради закона за изпиране на пари

Промените са в разрез с две директиви на Съвета на Европа

5 годиниПолитика 18 Боряна Райчева

Пред Би Ти Ви българският финансист Димитър Иванов, който живее и работи в Лондон, обяви, че "Апартаментгейт" е "ужасяващ" и "идентификация на мизерията на българския политически елит". 

Той посъветва ръководството на УНСС, който се оказа заплашен от фалит, "да не моли само за държавни средства", а да реализира едно ефективно управление, което да изведе "вътрешните резерви" за справяне със ситуацията. 

Иванов подложи на остра критика и внесените от вътрешната комисия в парламента поправки в закона за пране на пари. 

"Някои изменения в закона за изпирането на пари, предложени от вътрешната комисия, са в противоречие с директива 4 и 5 на Съвета на Европа, които са задължителни за вътрешното законодателство на страните членки на ЕС", смята Димитър Иванов, и допълни, че "Европа ще ни санкционира за това".

Финансистът посочи още, че Менда Стоянова е огласила, че промените ще бъдат насочени само към обявяването на чуждите собственици, докато директивите засягат и българските, които също трябва да бъдат оповестявани, дори и като притежатели на незначителни дялове.

"България подписа с ЕС споразумение за автоматичен обмен на финансови данни - банкови сметки, офшорни фирми и прочее, но дали сте виждали такъв лист да е станал публично достояние, въпреки че го получават веднага", каза Иванов. 

Той беше категоричен, че е невъзможно да се постигне успех на евроизборите и след това - в европейския парламент, само "с минаване под тангентата на вътрешнополитическите проблеми". 

Като причина за това той изтъкна "фрагментирането на ЕС", а и противоречията между отделните кандидатите от различните партии и коалиции за евродепутати.

"Ние трябва да излъчим силен български национален тим в европарламента", апелира финансистът. 

Димитър Иванов пренесе критицизма си и върху премиера Борисов по повод срещата на лидерите на страните от ЕС на 9 май в румънския град Сибиу. 

"Тук никой не знае нищо за тази среща, а тя е изключително важна, не се говори за нея, не е известно какви ще бъдат посланията на премиера Бойко Борисов в Сибиу....", каза Иванов.

Финансистът е на мнение, че България няма да бъде приета през юли "в чакалнята на еврозоната". 

Като мотив за тази прогноза той изтъкна, че "ако не бъдем приети в банковия съюз, няма да влезем и в т.нар. валутен механизъм номер две", уточни той. 

Приемането ни пък било обвъзрано със закона за изпиране на пари