Гледай
на живо

Дипломат от ООН: Йерусалим остава столица на Израел

Палестинците се опитват да пренапишат историята, смята той

Дипломат от ООН: Йерусалим остава столица на Израел "Никакво решение няма да промени очевидната реалност, която е, че Йерусалим е бил и винаги ще остава... thumbnail text

"Никакво решение няма да промени очевидната реалност, която е, че Йерусалим е бил и винаги ще остава столица на Израел", се казва в писменото изявление на израелския постоянен представител в ООН Дани Данон, цитиран от ТАСС.  Йерусалим ще бъде столица на Израел независимо от резултатите от гласуването и дискусиите по този въпрос в световната организация, категоричен е Данон.  "Заедно с нашите съюзници ще продължим борбата за историческа справедливост", добави той, изразявайки недоволство, че проектът за резолюция се разглежда в периода, когато се празнува еврейския празник Ханука, честващ освобождаването на Ерусалим през 2 в.пр. н.е.

Според израелския дипломат,  палестинците се опитват да пренапишат историята. Арабските страни се надяват внесената от тях проекторезолюция да получи подкрепата на всичките 14 страни членки на Съвета за сигурност, освен САЩ.