София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Дюлгеров се отказа от показанията си срещу Иванчева

"Артекс" първи подали сигнал срещу бившата кметица на "Младост"

5 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Предстои ли обрат по делото "Иванчева"? Третият обвиняем в процеса, известен като посредника в сделката  между бизнесмена Ваклин и бившата кметица на район "Младост"  Десислава Иванчева- Петко Дюлгеров, се оказа от показанията. Изненадващо за всички, след като месеци наред Дюлгеров беше сочен за човека, уговорил подкупа в размер на 75 000 лева и той сам беше признал това, днес пред съда той се отрече от думите си.
 
Другото, което стана ясно в днешното заседание. Фирма "Артекс", която се оказа в окото на урагана "Апартаментгейт" и която от вчера загуби шанса да продължи строежа на небостъргача "Златен век", днес влезе и в кориците на делото "Иванчева". 
 
Под клетва, в съдебна зала, бившата кметица заяви, че първата строителна фирма, подала сигнал срещу нея е именно "Артекс". Причината била, че Иванчева мислела за квартала си и настоявала инвеститорите, освен да строят сградите си, също така да влагат средства за облагородяване на района. 
 
В рамките на показанията си обаче, подсъдимата, по делото за вземане на подкуп в особено големи размери, не успя да си спомни кога точно семейство Мирянови са подали сигнала срещу нея, но данните са били заведени в икономическа полиция.
 
Бившата кметица беше категорична, че никой от "Артекс" обаче, както и от която и да е друга фирма не се е свързвал с нея с цел да й предложи подкуп за предвижване на преписки и по-лесно вземане на разрешение за строеж.
 
Яснота, поне донякъде, се получи и въпросът кой е записал сумите в тефтерчето на Иванчева. Експертизата показа, че в бележника има още два почерка, освен този на кметицата, единият от които е именно на Дюлгеров. Кой е другият човек, оставил графична следа все още не е ясно.