София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Джихадисти атакуваха военна база в Сомалия

Отговорност пое терористичната организация Ал-Шабаб

4 годиниИнциденти 33 Боряна Райчева

Джихадисти атакуваха военна база, в която американски войници са обучавали сомалийски командоси, съобщават световните агенции.

Местните хора са съобщили, че са чули силни взривове и изстрели, идващи от военната база Бейлдогъл Еърфийлд.

Отговорност за атаката са поели от Ал-Шабаб (сомалийското крило на Ал Кайда). Те са използвали кола бомба, посредством която са проникнали в базата и след това са вкарали свои хора вътре.

От Ал-Шабаб са излезли със заявление, в което са обявили, че именно те са изпратили свои муджахидини (от арабски – свещени воини) с цел щурмуване на военния комплекс, като тяхната кръстоносна мисия е включвала и интензивен огнестрелен огън.

Военната база се намира на 100 км западно от столицата Могадишу. В нея се помещават американски специали части, сомалийски специални части и военни сили за поддържане на мира от Уганда.

От щатския държавен департамент заявиха, че Ал-Шабаб контролира огромна част от Сомалия и има възможност да осъществява множество атаки, включително такива с участието на атентатори-самоубийци, с експлозиви и др.