Гледай
на живо

Джихадисти на ИДИЛ са обкръжени от силите подкрепени от САЩ

Сирийски демократични сили очакват ожесточена битка

Джихадисти на ИДИЛ са обкръжени от силите подкрепени от САЩ Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили очакват „ожесточена битка“ с джихадистите... thumbnail text

Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили очакват „ожесточена битка“ с джихадистите от „Ислямска държава“, обкръжени в последния анклав на групировката в Източна Сирия. Това каза пред репортери шефът на пресслужбата на Сирийските демократични сили Мустафа Бали, цитиран от „Ройтерс“.

Бали каза, че джихадистите все още са обкръжени в Багуз, селище на границата с Ирак, и все още не са се предали. Той добави още, че демократичните сили няма да щурмуват селището и да го обявяват за освободено, докато не потвърдят напълно заминаването на цивилните. Според него се очаква ожесточена битка. Вчера американският президент Доналд Тръмп заяви, че Сирийските демократични сили са отвоювали 100 процента от територията, контролирана преди от „Ислямска държава“.

Оглавяваната от САЩ международна коалиция потвърди, че при неин въздушен удар е бил убит френският джихадист ветеран Фабиен Клен.

Това станало в последната териториална крепост на „Ислямска държава“ в Източна Сирия. Клен е човекът, изчел посланието от записа, в който „Ислямска държава“ пое отговорността за атентатите в Париж от ноември 2015 година.
Новинарска агенция свързана с демократичните сили публикува видео, в което се вижд как предполагаеми бойци на ИДИЛ и техните семейства се предават.

Броят на евакуиращите се от Багуз говори за това, че хората в града всъщност са много повече, отколкото се очакваше. Хиляди хора от много националности са избягали от селището, като сред тях има и жертви, и поддръжници на терористите.