Гледай
на живо

Джон Съливан: Самолетите Ф-16 ще пазят българите

Не можело да се сравняват изтребителите Грипен и Ф-16

Джон Съливан: Самолетите Ф-16 ще пазят българите „Самолетите Ф-16 ще пазят Вас, българите. Не може да се сравняват изтребителите Грипен и Ф-16.... thumbnail text

„Самолетите Ф-16 ще пазят Вас, българите. Не може да се сравняват изтребителите Грипен и Ф-16. Американският изтребител е способна машина, използва съвременни технологии ,които ги няма на Грипен“, това каза пред бТВ заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан и изрази надежда българските ВВС да летят на Ф-16.

„Осемте Ф-16 са забележителни оръжейни системи, които са се доказвали многократно във времето. В крайна сметка решението е на правителството на България и на народа на България, да решат какво е правилно за тяхната национална сигурност", каза Съливан.

Той обяви, че целта на посещението му в България е, за да бъдат потвърдени съюзническите ни отношения с НАТО и да бъдат затвърдени двустранните връзки.

Съливан коментира изграждането на „Турски поток“ и посочи, че проектът за втората тръба, която не е за Турция, а за европейски консуматори, не е подкрепян от американското правителство. „Важни са конекторите Сърбия - България и Гърция - България, така и вие ще имате повече независими източници на газ“, посочи той.

По думите му енергийната независимост е много важна за всяка държава като елемент на националната сигурност. „През последните години САЩ стана износител на енергия ,което е страхотна новина. За това говоря и в София, да диферсифицира източниците си на енергийни суровини, това ще намали риска. Представете си ако има природно бедствие и то прекъсне тръбата, това ще доведе до сериозни трусове в страната", каза Джон Съливан.