София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Джонсън бетонира Brexit до края на 2020-а с или без търговска сделка с ЕС

Той ще се възползва от огромното си мнозинство, за да прокара променен законопроект

4 годиниОбщество 30 Боряна Райчева

Министър-председателят на Обединеното Кралство Борис Джонсън ще гарантира, че Великобритания ще напусне напълно ЕС - с или без двустранно търговско споразумение - до края на 2020 година, съобщават световните агенции.

Това е заложено в допълнения към досегашния законопроект за Brexit (Споразумение за оттегляне от ЕС), който беше внесен тази седмица от правителството за разглеждане и одобрение от новосформирания британски парламент.

Джонсън ще се възползва от огромното си мнозинство, за да прокара коренно променен законопроект, с който да попречи на Камарата на общините да удължи т.нар. "преходен период". Периодът започва да тече след Брекзит на 31-ви януари догодина и на този етап трябва да продължи до края на 2020-а.

Британското правителство ще допълни нова клауза към законопроекта за Brexit, която ще направи незаконно парламентът да продължава процеса на търговски преговори с ЕС след края на следващата година. Преходният период, според сегашните документи, може да бъде удължаван по взаимно съгласие до две години, в случай че не бъде постигнато търговско споразумение навреме. Ако поправката бъде гласувана ще бъде изключено каквото и да е удължаване.

Министърът за Brexit в сянка от Лейбъристката партия Киър Стармър нарече решението "безразсъдно и безотговорно" и че премиерът е "готов да изложи на риск работата на хората".