София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Джонсън е против промяната на датата на Брекзит

Готви да се срещне с европейските си колеги в Ню Йорк

4 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Британският премиер Борис Джонсън се готви да се срещне с европейските си колеги в Ню Йорк, докато се опитва да се справи с намаляващите варианти около Брекзит след като Камарата на общините гласува закон срещу напускане без сделка.

Очаква се Джонсън да призове канцлера на Германия Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон да изключат възможността за удължаване на Брекзит с надеждата да накара депутатите да подкрепят преработено споразумение, съобщава “Дейли мейл”.


Смята се, че Джонсън, който пристигна в Ню Йорк снощи за сесията на Общото събрание на ООН, планира тристранни преговори с Меркел и Макрон, за да опише подробно плановете си за замяна на предпазната клауза за Северна Ирландия и да ги убеди, че всяка нова сделка ще трябва да бъде приета до 31 октомври.

Това потенциално би могло да заобиколи новото законодателство, изискващо Джонсън да търси още тримесечно удължаване на Брекзит, освен ако споразумението не бъде одобрено от парламента до 19 октомври. Източниците обаче признават, че Джонсън първо трябва да убеди лидерите на ЕС да направят компромиси с ирландската клауза.

Британският премиер в понеделник предупреди, че пробив около Брекзит по време на разговорите в кулоарите на Генералната асамблея е малко вероятен.