София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Джонсън: Има сделка за Brexit

Чака се одобрението й от британския парламента

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Правителствата на Великобритания и ЕС успяха да сключат нова сделка за условията на Brexit, която на 19 октомври ще бъде одобрена или отхвърлена от британския парламент, съобщи премиерът Борис Джонсън.
„Постигнахме прекрасна нова сделка, благодарение на която ще получим повече свобода. Сега остава парламентът да ни позволи да осъществим излизането на Великобритания от ЕС, за да можем да продължим напред и да решаваме другите приоритетни задачи, засягащи стандарта на живот на населението, националната система за здравеопазване, борбата с уличната престъпност и опазването на околната среда“, - написа министър-председателят на страницата си в Twitter.
Сделката между Лондон и Брюксел трябва да бъде одобрена и от лидерите на всички страни от Евросъюза на започващата днес двудневна среща на върха в ЕС. Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер вече препоръча на участниците да дадат съгласието за проекто-сделката относно Brexit.
Ако лидерите подпишат документа, той трябва да бъде гласуван и от британския парламент. Предшественичката на Джонсън Тереза Мей три пъти не успя да прокара пред Камарата на общините проектодоговора, което говори, че съществува значителен риск и настоящият премиер да претърпи загуба. Британските законодатели ще предложат документа за гласуване в събота, на 19 октомври.