София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Джонсън: Няма нужда от удължаване на "предходния период" след Брекзит

Отново обвини парламента за провала по развода с ЕС

4 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви в петък, че не вярва, че "преходният период" след излизането на Великобритания от Европейския съюз (след Брекзит) трябва да бъде удължен след края на 2020-а година.

Джонсън настоя, че Великобритания ще има достатъчно време да договори търговско партньорство с Европейския съюз между края на януари, когато се очаква страната да напусне единния блок (планирания за 31-ви януари Брекзит), и юли, когато ЕС трябва да вземе решение дали е необходимо допълнително удължаване на т.нар. "преходен период".

Той подчерта, че търговската сделка с ЕС няма да бъде като никое друго споразумение, което блокът е постигнал, тъй като Великобритания е част от търговска зона на съюза.

Премиерът на Обединеното кралство за пореден път се възползва от възможността да обвини британския парламент, че е предизвикал последното отлагане на Брекзит, като е поискал ново удължаване, въпреки че "предварително" е одобрил споразумението за развода с ЕС.