Гледай
на живо

Джонсън обвини руския президент в убийство

Според него Путин е взел решението за Скрипал

Британският външен министър Борис Джонсън обвини лично Путин за смъртта на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал, съобщи „Ройтерс“.
 
Според Джонсън, именно руският държавен глава е взел решението да се използва невротоксин с военно предназначение при нападението срещу Скрипал.
 
„Нямаме нищо против самите руснаци. Няма да има русофобия в резултат на случващото се. Конфликтът ни е с Кремъл на Путин и с решението на президента, а според нас то най-вероятно е негово, да нареди използването на нервнопаралитично вещество по улиците на Обединеното кралство, по улиците на Европа, за пръв път от Втората световна война насам.“, каза Джонсън. 
 
Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече обвиненията на Лондон към руския държавен глава "непростимо нарушение на дипломатическия етикет", посочва ТАСС. 
 
„Ние вече нееднократно заявихме на различни равнища, че Русия няма никакво отношение към тази история. Всяка препратка или споменаване на нашия президент в тази връзка не е нищо друго освен шокиращо и непростимо нарушение на дипломатическите правила на приличие.“, каза Песков, помолен да коментира изявлението на Борис Джонсън.