София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Джонсън: По-скоро ще лежа мъртъв в канавка, отколкото да отложа Брекзит

„Ще се уверя, че това ненужно забавяне няма да продължи“

пропускане
4 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Британският премиер Борис Джонсън обеща, че ще направи всичко възможно, за да гарантира, че Великобритания ще напусне Европейския съюз не по-късно от 31 октомври, въпреки опитите на парламента да принуди правителството да отложи датата на Brexit. Това заяви ръководителят на кабинета по време на реч пред полицейски служители в Уейкфийлд, Англия, която беше излъчена на живо от Sky News.

"Ще се уверя, че това ненужно забавяне е невъзможно. Ще направя всичко възможно, за да гарантирам, че страната ни напуска ЕС на 31 октомври. За съжаление парламентът вчера гласува по същество да ни лиши от възможността да преговаряме и значително да усложни задачата на правителството да постигне споразумения с ЕС “, заяви Джонсън.

Според шефа на правителството „единственият изход“ от тази ситуация е провеждането на предсрочни парламентарни избори, въпреки че самият той не би искал това. Според него британското правителство трябва да завърши прекалено продължителния процес на подготовка за Brexit и да се справи с важните за населението проблеми.

"Единственият начин да се достигне мъртва точка е да се стигне до избори. Какво искате? Искате ли това правителство да извади страната от ЕС на 31 октомври? Или искате [лидерът на опозицията] Джереми Корбин и неговата Лейбъристка партия да напуснат на 17 октомври до срещата на върха на ЕС и всъщност прехвърли контрола над ситуацията на Европейския съюз и да ни принуди да останем в ЕС след 31 октомври? “, добави държавният глава. Той също обеща, че по-скоро ще „лежи мъртъв в канавка“, отколкото ще поиска Брюксел да отложи отново датата на Brexit.

В сряда правителството на Джонсън претърпя голямо поражение в парламента. Опозицията успя да приеме законопроект през Камарата на общините, която трябва да задължи правителството да забави Brexit и да изключи възможността кралството да напусне ЕС без сделка с Брюксел. Сега за влизането в сила законопроектът трябва да бъде одобрен от Камарата на лордовете и да бъде подписан от кралица Елизабет II.