Гледай
на живо

Джонсън: По-скоро ще лежа мъртъв в канавка, отколкото да отложа Брекзит

„Ще се уверя, че това ненужно забавяне няма да продължи“

Джонсън: По-скоро ще лежа мъртъв в канавка, отколкото да отложа Брекзит Британският премиер Борис Джонсън обеща, че ще направи всичко възможно, за да гарантира, че Великобр... thumbnail text

Британският премиер Борис Джонсън обеща, че ще направи всичко възможно, за да гарантира, че Великобритания ще напусне Европейския съюз не по-късно от 31 октомври, въпреки опитите на парламента да принуди правителството да отложи датата на Brexit. Това заяви ръководителят на кабинета по време на реч пред полицейски служители в Уейкфийлд, Англия, която беше излъчена на живо от Sky News.

"Ще се уверя, че това ненужно забавяне е невъзможно. Ще направя всичко възможно, за да гарантирам, че страната ни напуска ЕС на 31 октомври. За съжаление парламентът вчера гласува по същество да ни лиши от възможността да преговаряме и значително да усложни задачата на правителството да постигне споразумения с ЕС “, заяви Джонсън.

Според шефа на правителството „единственият изход“ от тази ситуация е провеждането на предсрочни парламентарни избори, въпреки че самият той не би искал това. Според него британското правителство трябва да завърши прекалено продължителния процес на подготовка за Brexit и да се справи с важните за населението проблеми.

"Единственият начин да се достигне мъртва точка е да се стигне до избори. Какво искате? Искате ли това правителство да извади страната от ЕС на 31 октомври? Или искате [лидерът на опозицията] Джереми Корбин и неговата Лейбъристка партия да напуснат на 17 октомври до срещата на върха на ЕС и всъщност прехвърли контрола над ситуацията на Европейския съюз и да ни принуди да останем в ЕС след 31 октомври? “, добави държавният глава. Той също обеща, че по-скоро ще „лежи мъртъв в канавка“, отколкото ще поиска Брюксел да отложи отново датата на Brexit.

В сряда правителството на Джонсън претърпя голямо поражение в парламента. Опозицията успя да приеме законопроект през Камарата на общините, която трябва да задължи правителството да забави Brexit и да изключи възможността кралството да напусне ЕС без сделка с Брюксел. Сега за влизането в сила законопроектът трябва да бъде одобрен от Камарата на лордовете и да бъде подписан от кралица Елизабет II.