София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Джонсън поиска от Елизабет II разрешение за съставяне на правителство

Срещата продължи около 20 минути, резултатите от нея не се съобщават

4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Британският премиер Борис Джонсън посети Бъкингамския дворец сутринта, за да поиска кралица Елизабет II да му даде право да сформира правителство след парламентарните избори на 12 декември.

Главата на правителството не изчака обявяването на окончателните изборни резултати, което се забави поради лошо време, което попречи на събирането на бюлетини в архипелага Сили край югозападното крайбрежие на Великобритания. Според резултатите от преброяването на гласовете в 649 от 650 избирателни района на кралството, управляващата Консервативна партия значително укрепва позициите си, като получава 364 места в парламента - повече от всякога през последните 30 години.

Срещата с нейно величество продължи около 20 минути, след което премиерът напусна двореца и се върна в резиденцията си на Даунинг стрийт 10. За срещата на Джонсън с кралицата не се съобщава, но процедурата е формална и се очаква да в следващите часове Джонсън да направи изявление, че е получил съгласието на монарха и започва да съставя правителство.

Британските политически коментатори предполагат, че в началото на следващата седмица повечето членове на настоящия кабинет на Джонсън ще бъдат преназначени и всякакви промени ще бъдат минимални. В същото време, според Daily Mail, Джонсън може значително да размести министерските портфейли през февруари - след прилагането на Brexit, който трябва да се проведе преди 31 януари 2020 г.