София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Джонсън сравни теорията за руска намеса на изборите с Бермудския триъгълник

Във връзка с проведения референдум за Брекзит

4 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Британският премиер Борис Джонсън сравни твърденията, че Русия през 2016 г. е повлияла на резултата от референдума за Brexit с мита за съществуването на Бермудския триъгълник. Той направи такова сравнение в петък вечер по време на предизборния дебат за телевизионното излъчване на BBC Broadcasting Corporation.
"Извинете, но всичко това (теориите, че консервативното правителство умишлено забавя публикуването на доклад за намесата на Русия в британската демокрация) е глупост като теорията за Бермудския триъгълник. Същата глупост като предположението, че резултатите от референдума, т.е. където 17,4 милиона са гласували за излизане от ЕС, по някакъв начин са били фалшифицирани, изкривени, грешни или несправедливи, каза Джонсън." Убеден съм, че хората в нашата страна са гласували за излизане от ЕС преди повече от година и половина ".
Шефът на британското правителство добави, че не е запознат с наличието на "каквито и да било доказателства за намесата на Русия във всякакъв вид гласуване", проведено в Обединеното кралство. Според него няма факти, които биха могли да посочат това в доклада, подготвен от междупартийната комисия на британския парламент за дейността на разузнавателните и охранителните служби. Според британските медии все още непубликуван документ, върху който се работи година и половина, е посветен на заплахите, които Москва може би представлява за британската демокрация.