Гледай
на живо

Джуканович печели президентските избори в Черна гора

Събра над 55% от гласовете на народа

Бившият премиер и бивш президент на Черна гора и лидер на управляващата Демократическа партия на социалистите Мило Джуканович печели президентските избори в  страната с над 55 на сто от гласовете на народа.

Той обеща на хората присъединяване на Черна гора към Европейския съюз (ЕС) преди края на петгодишния си мандат. С победоносна реч Джуканович призова своите привърженици да аплодират неговия екип.

"Получихме 54% от гласувалите и надхвърлихме резултатите от останалите шест кандидати. Този резултат показва колко силен ангажимент има Черна гора да се движи по пътя към Европа. Убеден съм, че в следващите пет години ще направим последните стъпки, за да се постигнат резултати, който планирахме 20 години в пътуване към ЕС ", каза Джуканович.

Джуканович благодари на партньорите в коалицията и заяви, че очаква една и съща уверена победа на предстоящите парламентарни избори. Той също така се обърна към опозицията, като я посъветва да "прочете мислите си и да промени вижданията си, защото хората не ги подкрепят".

След речта си, Джуканович отвори две огромни бутилки шампанско и отпи от тях пред аплодисментите на публиката.

Вчера в Черна гора се проведоха президентски избори. Второто място в надпреварата зае опозиционният лидер Младен Боянич.

При обработени 50.35% от изборните протоколи Джуканович води с резултат от 55,89%, най-близкият преследвач Боянич печели 31,74%. Окончателните данни ще бъдат обявени в рамките на няколко дни.

Ако резултатите покажат, че никой от седмината кандидати не получава повече от половината гласове, след две седмици - на 29 април, ще се проведе балотаж.