София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Джулиан Асанж е задържан в Лондон

47-годишният интернет активист е основател на „Уикилийкс“

5 годиниОбщество 22 Боряна Райчева

Откривателят на Уикилийкс Джулиан Асанж е бил арестуван от британската полиция в посолството на Еквадор в Лондон.
47-годишният интернет активист е бил задържан тази сутрин, информират от Скотланд Ярд.

В съобщението се отбеляза, че полицията изпълнява задълженията си съгласно заповедта за арест, издадена от съда.

Британският вътрешен министър Саджид Джавид потвърди, че Асанж е бил задържан от полицията. "Мога да потвърдя, че Джулиан Асанж е арестуван и ще се изправи пред британското правосъдие. Бих искал да благодаря на Еквадор за тяхното сътрудничество и на Скотланд Ярд за професионализъм", написа той в Twitter.

Джулиан Асанж е журналист и интернет активист, основател на Wikileaks. Сайтът публикува хиляди документи от източници, които разобличават корпоративната и правителствената корупция.
Джулиан Асанж изпраща на „Гардиън“, „Шпигел“ и „Ню Йорк Таймс“ около 100 000 документа с класифицирана информация за войната в Афганистан oт 2001 г. Част от документите разкриват убийството на цивилни от американската армия. След публикуването на тези документи избухва международен скандал. В отговор Асанж казва, че на негово разположение са още около 15 хиляди документа с класифицирана информация на Пентагона.
През октомври 2010 г. на страниците на Уикилийкс излизат и компрометиращи армията на САЩ документи за приключилата през август 2010 г. война в Ирак (2003).
За лична сигурност Асанж кандидатства за убежище в Швеция. През август 2010 г. е обвинен от шведската прокуратура в нападение и изнасилване на 2 шведки, скоро обвинението в изнасилване е оттеглено, но по обвинението за нападение разследването продължава. През декември 2010 Асанж, тогава във Великобритания, научава, че Швеция е поискала екстрадирането му.
През 2012 той иска политическо убежище от правителството на Еквадор и се установява в посолството на тази страна в Лондон. Еквадорското правителство дава на Асанж дипломатическо убежище поради загриженост, че може да бъде екстрадиран в САЩ.
В реч, дадена през август 2012 от терасата на еквадорското посолство, Асанж призова правителството на САЩ да прекрати „лова на вещици“ и споменава редица знакови преследвания на политически активисти, сред които американският войник, сътрудник на Уикилийкс,Брадли Манинг и руската пънк група Pussy Riot.