Гледай
на живо

Джузепе Конте лансира кабинета си пред президента

Премиерът на Италия предложи лидера на "Пет звезди" за шеф на МВР

Премиерът на Италия Джузепе Конте посети президента Серджо Матарела в Квириналския дворец в сряда следобед. Целта на визитата е била да представи членовете на новия кабинет.

Професорът по право запази поста на министър – председател. Това стана след успешните преговори между лявопопулисткото „Движение Пет Звезди“ на Луиджи ди Майо и лявоцентристката Демократическа партия на Никола Дзингарети.

Формиране на нова управляваща коалиция в Рим се наложи заради разпадането на съюза между дясната „Лига“ на Матео Салвини и „5 звезди“.

Кабинетът "Конте 2" ще встъпи в длъжност в 10 ч. сутринта в четвъртък. “С това ще се сложи край на продължилата един месец политическа криза в страната“, обяви говорителят на италианския президент.

Джузепе Конте очаквано предложи Луиджи ди Майо за министър на външните работи, а демократа Роберти Гутиери - за финансов министър.

Лидерът на „Пет звезди“ Луиджи ди Майо обяви по-рано резултатите от гласуването на членовете на партията, което събра над 79% от гласовете „за“ формиране на коалиция.

Луиджи ди Майо заявил, че кризата заради разделянето с „Лигата“, е приключила. „Правителствената криза бе разрешена за по-малко от месец“, обяви лидерът на „Пет звезди“.

Според данните му, против създаването на коалиция със социалдемократите са се изказали едва 20,7%. Общо гласувалите са били 79 хил. от привържениците на лявопопулизма.