София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Днес е изслушването на Кристалина Георгиева

Води се кампания за избиране на първата жена начело на организацията.

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Новият български кандидат за генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева ще бъде изслушана в Общото събрание на ООН.

Георгиева ще бъде третирана на равни начала с останалите претенденти, заяви председателят на 71-вата годишна сесия на Общото събрание Питър Томсън.

Десетима са кандидатите за наследник на южнокорееца Бан Ки-мун, чийто втори петгодишен мандат изтича в края на годината. Първите пет предварителни гласувания в Съвета за сигурност дадоха преднина на португалския експремиер и бивш върховен комисар на световната организация за бежанците Антониу Гутериш.

Междувременно Кристалина Георгиева заяви в интервю за АП, че да стане първият ръководител на ООН от Източна Европа и първата жена на този пост, би показало всеобхватност и универсалност на Обединените нации.

Тя посочва, че е имало "елемент на изненада", когато българският министър-председател я е помолил да влезе в надпреварата. Георгиева признава, че се включва на по-късен етап и това я поставя в "неизгодно положение". Тя обаче се надява да се представи възможно най-добре и че ще бъде оценена по заслуги, а не по продължителност на кампанията.