София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Днес е Световният ден на добротата и Денят на слепите

Учените са установили, че добрите хора живеят по-дълго

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

На 13-ти ноември отбелязваме Световния ден на добротата. Именно на тази дата през 1998 г. в Токио се провежда първата конференция на Световното движение на добротата с участието на Австралия, Великобритания, Канада, САЩ, Сингапур, Тайланд и Япония. Целта е да се преодолеят расовите, половите и религиозните различия, като се засили съпричастността между хората и нациите. Денят се отбелязва от хора от цял свят, които показват, че може да се замисляме повече за себе си и да направим света по-добро място заради самата доброта.

Днес светът отбелязва и Международния ден на незрящите. Двата дни са съвместени на една дата не случайно, защото са свързани по между си. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри хора винаги изпитват вътрешна потребност да помагат на нуждаещите се.

Международният ден на слепите хора е обявен от ООН през 1946 г. за 13 ноември- рождената дата на френския благородник Валентин Аюи, който полага основите за световното обучение на слепите и основава в Париж първия в света интернат за слепи.

Учените от университета в Мичиган (САЩ) констатират, че добрите хора по-малко боледуват и живеят по-дълго. Отбелязват също, че отзивчивите хора живеят средно с около 9 години по-дълго. Когато човек прави нещо добро за другите, неговият мозък изработва по-голямо количество от т. нар. хормони на щастието- ендорфин и серотонин, посочват учените.