София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Днес отбелязваме Деня на милосърдието

В знак на съпричастност към жертвите на атомните бомбардировки в Хирошима и Нагасаки

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Днес  в Националния музей „Земята и хората” в София ще бъде отбелязан Деня на милосърдието в знак на съпричастност към жертвите на атомните бомбардировки в Хирошима и Нагасаки.

Възпоменателната церемония е поклонение пред жертвите, акт на състрадание и напомняне за събитията, които никога не трябва да бъдат забравяни, за да не се повтори отново ядрения апокалипсис.

Само на днешната дата всеки, който има желание би могъл да види „Камъкът от Хирошима”. Представлява гранитен къс от уличната настилка в гр. Хирошима и е бил изложен на въздействието на атомния взрив сутринта на 6 август 1945 година, ще бъде експониран в зала „Гигантски кристали“ на музея. Само на днешната дата всеки, който има желание би могъл да види този експонат.

През 1997 година камъкът е получен от Президентството на Република България в Национален музей „Земята и хората“, с ангажимент „Деня на милосърдието“ да бъде отбелязван всяка година по подходящ начин.

Постерната изложба е предоставена със съдействието на Асоциация „Хирошима и Нагасаки“, предаде БГНЕС.