София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Днес отбелязваме Световния ден на детето

Президентът Румен Радев се среща с представителя на УНИЦЕФ за България

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Световният ден на детето отбелязваме днес. На тази дата през 1959 г. на Общото събрание на ООН е приета Декларация за правата на детето, в която основният принцип е: „Човечеството е задължено да даде на детето най-доброто от себе си!”. 30 години по-късно е приета и Конвенцията за правата на децата.

Тази дата не е повсеместно възприета, защото ООН предлага на правителствата на отделните държави да преценят сами, на кой ден да отбелязват празника.

По повод Световния ден на детето президентът Румен Радев ще се срещне с представителя на УНИЦЕФ за България Мария Хесус Конде.

Специален форум по този повод, организират Националната мрежа за децата и УНИЦЕФ България. На форума ще бъде очертано мнението на децата и младежите у нас за живота в България. Ще бъдат обсъдени и дискриминацията, правото на мнение, правата на децата в съдебната система, тормозът и насилието, стипендиите и преходът към висше образование и професионална реализацията.

Според статистически данни към 2015 година България е на първо място по изоставени деца в Европейския съюз. Нежеланите от родителите си деца са били над 2000, като почти половината от тях са били оставени още след раждането им. Най-честата причина семействата да не искат децата са ранна бременност на майката или ограничени финансови възможности.

Към момента близо 3 хиляди деца в България живеят лишени от семейна среда и родителска грижа.

130 деца умират всеки ден от недохранване в Йемен. Организацията Save the Children алармира, че очаква до края на годината броят на загиналите деца в страната да достигне 50 000. Поради тежката политическа ситуация в страната достъпът до храна и медицински грижи е ограничен, а близо 400 000 деца имат нужда от лекарска помощ.

Още много такива данни има за страните от целия свят. Много деца гладуват, много са изоставени, много са незачитани. Нека се научим да не разплакваме децата, да не им причиняваме болка и да ги обграждаме с обич и топлина.

Всяко дете има право да бъде зачитано и уважавано!

Всяко дете има право на развитие и закрила!

Всяко дете има право да расте в семейна среда или в среда, близка до семейната!

Всички деца имат еднакви права!