София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ДНЕС ПРИКЛЮЧВА СРЕЩАТА НА СТРАНИТЕ ОТ Г-7

1,8 ХИЛЯДИ ДУШИ ПРОТЕСТИРАХА СРЕЩУ ПОЛИТИКАТА НА Г-7

9 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

    Днес приключва двудневната среща на министрите на външните работи на «Групата на седемте». Вчера протестиращи се събраха по улиците на немския град Любек, където се провеждаше заседанието. По информация на полиция, в демонстрацията са взели участие близо 1,8 хиляди души. По-рано организаторите заявиха, че планират да съберат около 5 хиляди души, съобщи РИА Новости. Участниците в протеста се изказват срещу политиката на страните на Г-7 и Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство между ЕС и САЩ.
    Демонстрацията е започнала със закъснение. Полицията е блокирала всички близки улици и не е позволила на протестиращите да се доближат до сградата. За тази цел са били привлечени близо 3,5 хиляди полицаи и специална техника. В центъра на града бяха затворени всички магазини и заведения.
    През вечерта между протестиращите и полицаите започнаха сблъсъци. Медиите съобщават за 16 задържани, които по-късно са пуснати.
    На срещата министрите се обявиха за най-бързата реализация на Минските съглашения относно регулиране на ситуацията в Украйна и за резолюцията на Съвета на сигурността на ООН за прекратяване на доставките на оръжия за бунтовниците-хусити в Йемен.
    В рамките на срещата министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че иска връщането на Русия в състава на «Групата на осемте». Според него това ще стане възможно само след полагането на усилия от руската страна за разрешаване на конфликта в Източна Украйна.