София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Днес се "пробуждаме с хоро"

За пореден път инициативата - "Пробуждане с хоро" ще обедини всички българи в страната и чужбина

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

За пореден път "Пробуждане с хоро" ще обедини всички българи в страната и чужбина. Точно днес - на Националния ни празник - 3-ти март, светът ще се залюлее в ритъма на българското хоро. Инициативата е на "Сдружение Азбукари" и "Българи за България" 

"Пробуждане с хоро цели точно това. Първо да кажем на българите зад граница, че ние вярваме в тях и, че бихме могли да направим един мост на хорото по целия свят. Защото чрез демонстрация на нашите традиции и обичаи ние можем само да впечатляваме хората около нас, за да покажем колко важно е всичко това. Народната носия е символ на история, време, преход. Народния фолклор, богатството на етнографските региони, които имаме. Всичко това други държави нации и народи нямат. Хорото няма да реши всички национални проблеми, но то може да бъде едно общо обединяване около един позитив.", каза Цвета Кирилова, организатор и председател на "Сдружение Азбукари".

Южна Африка, Шотландия, Холандия, Франция, Украйна, Германия, САЩ, това са само малка част от държавите, в които сънародниците ни зад граница се подготвят за мащабното хоро. 

Началото на събитието вече е дадено. Хорото ще поведат българи от всички точки на света. В София събитието ще започне точно в 12:00 часа в парк Заимов.