София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Днес става ясно ще местим ли стрелките

Европа избира между лятно и зимно часово време

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

 
Днес ще бъдат огласени резултатите от допитването до гражданите на ЕС дали да бъде отменена смяната на времето с лятно и зимно, както и какви са предпочитанията - през лятото да спим с час по-дълго, както през зимата или през зимата да ни е с още час по-светло. Две трети от гражданите на ЕС искат премахване на лятното часово време. Това показват предварителните данни на проведеното от 4 юли до 16 август проучване на ЕК, в което са взели участие близо два милиона души на територията на съюза. 
Проучването, съдържащо пет въпроса, целеше да проучи нагласите на живеещите на Стария континент относно смяната на астрономическото време и как тя им се отразява. 
Въпросът затова стана особено актуален, след като Литва, Финландия и Естония поискаха ЕС да отмени настоящата практиката. Друго изследване на девет европейски университета показва, че лятното часово време има пряка връзка с много заболявания, а разходите в ЕС за медикаменти за справяне с проблема са в размер на повече от 130 млрд. евро годишно.
 Русия, Египет и Северна Корея са само част от държавите, които никога не сменят стрелките на часовниците си. Според властите в Кайро смяната на времето предизвиква спорове и неудобства. От 2014г практиката е подновена с цел пестене на енергия. Заради недоволството на местните жители на по време на празника Рамазан  стрелките не се местят. Севернокорейците пък създадоха своя собствена часова зона. 
Режимът се контролира от Директивата на Европейския парламент и Съвета за разпоредби за лятното часово време. В основата на сегашната практика е определена дата и час да поставят началото и края на лятното часово време за всички страни от общността. Целта е да се подпомогне успешното функциониране на вътрешния пазар. 
ЕК обяви, че запитването е просто консултация, която да събере мненията на европейските граждани. Крайното решение ще бъде взето на основата на други проучвания. Окончателната промяна трябва да бъде одобрена от ЕК и държавите - членки на ЕС. 
Онлайн допитването се превърна в най-актуалния въпрос това лято. Анкетата се радва на рекорден интерес от страна на хората и дори се стигна до многократно блокиране на сайта.  Очаква се ЕК да обяви част от резултатите още днес.