София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Дни на българския фолклор в София

България гостува на столицата

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Въпреки че хиляди българи избраха да празнуват Денят на Независимостта ни в чужбина, мнозинството от сънародниците ни пожелаха да посрещнат празника в България. На голямата поляна в Южния парк в столицата по-рано днес стартира фестивалът „Дни на българския фолклор в София“, който ще продължи до 25 септември. Събитието започна с мащабна кампания за раздаване на 13 000 знамена, изработени от голямото Роженско знаме с размери 26 х 300 м. и обща площ 7 800 кв.м.

Организатор на събитието е Фондация „Наследство в бъдещето“, а мотото - „България гостува на столицата“ отразява идеята на организаторите да съберат на едно място богатството и многообразието на българския фолклор. „Какво по-хубаво от това в Деня на българската Независимост да усетим несломимия български дух, който се предава от поколение на поколение, столетие след столетие в нашата вековна история! Това е поредното събитие на Фондация „Наследство в бъдещето“, което искаме да се превърне в символ на обединение и родолюбие!“, споделя Симеон Караколев, председател на фондацията.

Фестивалът ни дава възможност да се докоснем до красотата на българския фолклор от седемте основни фолклорни области: Тракийска, Странджанска, Родопска, Пиринска, Шопска, Северняшка и Добруджанска. Концертната програма включва представители на едни от най-добрите ансамбли в България. На сцената ще се изявят и изтъкнати индивидуални фолклорни изпълнители. Събитието включва и музейни експозиции, атрактивни демонстрации на занаяти, кулинарни зони с характерни ястия от различните краища на България и специално обособена детска творителница.