София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

До 15 дни могат да екстрадират Арабаджиеви у нас

Това заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев

пропускане
5 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Най-краткият срок, в който заловените вчера в Испания бизнесмени Ветко и Маринела Арабаджиеви могат да бъдат екстрадирани у нас е 15 дни, ако те дадат съгласие за тази процедура. Това заяви пред "Нова телевизия" заместник-главният прокурор Иван Гешев.
 
Гешев обясни още, че властите у нас  са  получили оперативна  информация от българските тайни служби в началото на януари, от която ставало ясно, че Арабаджидиеви се укриват именно в испанския курорт близо  до Барселона.
Заместник-главният прокурор допълни, че въпросния Георги  Семерджиев също е издирван с Европейска заповед за арест, но не от българските, а от швейцарските власти.
 
Гешев припомни, че срещу Семерджиев, известен в престъпните среди с прякора си Жоро Шопа, през 2014-та у на е извършен опит за покушение, като все още не са ясни поръчителите и извършителите на престъплението.
Според бившия ръководител на Специализираната прокуратура, Арабаджиеви са се укрили в дома на Семерджиев вероятно от началото на септември, след като са напуснали Франция, където се предполага са били на почивка.
 
Припомняме, че Ветко и Маринела Арабаджиеви са обвинени за участие в Организирана престъпна група за пране на пари и укриване на данъци, като те се издирват от властите у нас от август миналата година. Малко след това стана ясно ,че те са извън страната и срещу тях беше издадена Европейска заповед за арест и Европейска заповед за разследване. Към момента обвинен и задържан е и техният син Вълчо Арабаджиев, който  съдът окончателно постанови да остане в ареста.