София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

До 2021 г. у нас ще се правят белодробни трансплантации

Борисов се срещна с президента на ЕА за гръдна хирургия и белодробни трансплантации

пропускане
5 годиниЗдраве 3 Боряна Райчева

Очаква се до 2021г. у нас да започнат да се правят белодробни трансплантации, като до тогава се начертани мерки, чрез които нуждаещите се от белодробна трансплантация българи да получават у нас животоспасяващото лечение. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си  днес с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и  с проф. Валтер Клепетко- президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница Виена (АКХ).
 
Очаква се български специалисти да бъдат обучавани в чужбина, за да може действително до 2021-ва година белодробните трансплантации да са възможни и у нас. Дотогава управляващите договарят белодробните трансплантации на български граждани  правени навън,  които от две години са спрени, да бъдат възстановени.
 
"В този преходен период, когато ще се обучават нашите специалисти, проф. Клепетко пое ангажимент всяка година на пет български пациенти, които имат нужда от белодробна трансплантация, тя да им бъде извършена в клиниката на Виенската болница", каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев .
 
Ананиев допълни още, че проф. Клепетко ще помогне още с разработването на програмата за донорство, писана от здравното министерство, която по думите на министъра ще доведе до желания резултат, а именно да бъде помогнато на възможно най-много пациенти.