София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

До 7-8 години изграждаме коридори 4, 8 и 10

Борисов участва в инвестиционен форум за Западните Балкани

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов участва в инвестиционен форум в Лондон, посветен на страните от Западните Балкани. Организатор на конференцията е Европейската банка за възстановяване и развитие.

При откриване на форума Борисов подчерта: „Ще се борим колкото може по-бързо да бъдат присъединени държавите от Западните Балкани към Европейския съюз“. Той посочи, че интерес към този регион имат Русия, Турция, Китай, Саудитска Арабия и САЩ, но „все пак това си е нашата Европа и ние трябва с наши възможности да развием района“. „Мисля, че в следващите 7-8 години ние можем да изградим и построим коридори 4, 8 и 10. Голяма част от тези коридори вече са построени. Магистралата Белград-София е готова на 90% и железопътната линия. София-Истанбул също всичко е готово“, подчерта Бойко Борисов.

По думите на Борисов, дейността на Европейската банка за възстановяване и развитие в региона, има важна роля при договарянето на трансграничните инфраструктурни проекти, чиято цел е да се повиши търговският обмен и конкурентоспособността.

Той призова колегите му от балканския регион „да си напишат домашното до четвъртък“ и да покажат на Европа карти на за изграждане на останалите коридори. „Тогава съм убеден, че интересът, който има към Балканите в момента ще продължи и след нашето европредседателство“, каза премиерът на България.

Преди конференцията Борисов разговаря за играждането на коридорите 4, 8 и 10 с председателят на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти.

Пред него Бойко Борисов подчерта, че е необходима  свързаност както между държавите от Западните Балкани, така и между региона и съседните държави в ЕС, за да бъде развит успешно икономическият потенциал в целия континент.