София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

До 9 януари сделката за Brexit ще мине през парламента

Това заяви лидерът на Камарата на общините Джейкъм Рийс-Мог

4 годиниОбщество 10 Боряна Райчева

Правителството на Обединеното Кралство планира да прокара в долната камара сделката за Brexit до 9 януари. Това заяви лидерът на Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог, цитиран от Ройтерс.

Депутатите ще започнат дебати по темата още днес, като след коледната ваканция ще се отделят още 3 дни на споразумението за Brexit на 7, 8 и 9 януари.

Новият законопроект на Джонсън за Brexit лишава парламента от ключовата му контролна роля в преговорите за напускането. Вече няма да е нужно депутатите да одобряват всяка стъпка на министрите, което ще даде на правителството на Джонсън много по-голяма власт да изпълни много по-бърз Brexit, пише Guardian.

Така ще има около 3 седмици за ратифициране на сделката от Камарата на лордовете, където правителството няма контрол, но пък има установена практика да не се блокират политики, залегнали в предизборната програма на правителството.