Гледай
на живо

Стартира строителството на газовата връзка с Гърция

30 април 2018 година се слага началото на процедурата

Стартира строителството на газовата връзка с Гърция “До дни стартира процедурата за възлагане строителство на газовата връзка с Гърция“, обя... thumbnail text

“До дни стартира процедурата за възлагане строителство на газовата връзка с Гърция“, обяви енергийният министър Теменужка Петкова от парламентарната трибуна, цитира БГНЕС.

Тя добави, че процедурата за възлагане на инженеринг, доставка и строителство на междусистемната газова връзка Гърция-България стартира на 30 април 2018 г, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова .

По време на днешния парламентарен контрол се спомена за положителен сценарий в развитието на процедурата като се очаква възлагането на строителството да се осъществи през последното тримесечие на 2018 г., а въвеждането в търговска експлоатация да бъде реализирано през 2020 г.

Проектната компания има одобрено безвъзмездно финансиране за проекта в размер 45 млн. евро по Европейската енергийна програма за възстановяване, допълни още министърът. .

Очаква се крайното решение от управляващият орган на Оперативна програма  „Иновации и конкурентно способност“, с което проектът може да получи безвъзмездно финансиране в общ размер на 39 млн. евро.