София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Доц. Георгиев: Панелките не са обречени

Гражданите трябва да ги експлоатират правилно

пропускане
4 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Новите сгради трябва да отговарят на съвременните изисквания, които са дефинирани в нормите за проектиране. Това заяви доцент Цветан Георгиев от Националния център по сеизмично инженерество към Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, който беше участник в днешната национална кръгла маса на тема „Развитие на националната политика за намаляване на сеизмичния риск чрез изграждане на научно-приложна инфраструктура по сеизмично инженерство“.

По думите му на сградите, които са строени преди 20-50 години трябва да бъде направена индивидуална оценка. Целта на сеизмичното инженерство е превенция, а не после да регистрираме и да броим щети и жертви.

Специалистът изтъкна, че панелните блокове в никакъв случай не биха били обречени при силен трус, но гражданите трябва да ги пазят и експлоатират правилно. Той препоръча на живущите в панелни блокове да не допускат течове и пробиване на панелите.

Професор Димитър Кисляков от Националния център по сеизмично инженерство към УАСГ коментира устойчивостта на сградите при силни земетресения като това в Албания. Ученият заяви, че не може да се даде еднозначен отговор на въпроса дали преобладаващата част от строителството ще издържи на мощно разтърсване на земята, защото сградите са различни.