София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Доган вразуми партията си да не сваля кабинета

Според него, ако вотът мине, няма кой да управлява страната

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган вразуми партията си да не сваля правителството, защото в момента няма партия в опозицията, която да може да управлява отговорно. Това той е направил на традиционното предколедното събиране в Сараите, а речта му беше публикувана по-късно от партията.  Доган смята, че ако предстоящият вот на недоверие към кабинета  мине, няма партия от опозицията, която "може да поеме отговорността за управление на страната към днешна дата".

"Ако целта е "стани да седна", не си заслужава усилието да подложим на изпитание общия ни дом. Защото, първо, че тотално ще се изпортим, може някак да се преглътне. По-важното е друго: това правителство няма да има по-дълъг живот от няколко месеца. И отново влизаме в опасната спирала на предсрочни избори само и само да си намерим място в централната властова система на държавата. Затова дълг на гражданското общество и на всички политически сили е да гарантират сигурността и стабилността на държавата", казва Ахмед Доган. Той разкритикува правителството на Борисов в коалиционната му политика и по-конкретно „включването на отявлени националисти в кабинета“, визирайки съюзът му с Обединените патриоти.

Припомняме, че преди дни премиерът Бойко Борисов призова Доган да вразуми партията си. Той коментира, че БСП и ДПС трябва да проявят малко разум, докато се трае българското европредседателство и „след това можем да си покажем българския характер по най-добрия начин", подчерта премиерът и допълни: "Истински се надявам почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който в интервютата говори, че държавата е над всичко, малко да говори с тяхната партия, защото, както вървят, ясно е, че искат провал на председателството".