София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Догодина се въвежда военно обучение в училищата

Връщането на наборната военна служба трябвало да се дебатира в обществото

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че в програмата за управление са записани военното обучение в училищата и от следващата година започва въвеждането му.

"За да могат младежите, преди да завършат средното си образование, да имат най-елементарните познания за това как да реагират по време на военни действия, терористични действия, как да реагират по време на природни бедствия, как да оказват първа помощ. Така че започваме с въвеждането на военно обучение в училищата", обяви се военният министър.
По думите му, връщането на наборната военна служба трябвало да се дебатира в обществото. Той заяви, че професионалната армия нямало да бъде премахната, но ще се даде възможност и за доброволна военна служба. Тох подчерта, че в сегашната програма за управление е записано "Военно обучение в училищата и доброволна служба". Каракачанов коментира още, че общественото мнение в България е на страната на това да бъде възстановена наборната военна служба. Той съобщи, че България има капацитет да произведе както военни кораби, така и специализирана техника за пехотата. 

"Те трябва да се строят в България, за да могат парите, които се отделят от българския данъкоплатец, да остават в българската икономика и да се създават работни места тук, в България, да се плащат заплати на български граждани и парите да се връщат обратно в бюджета. Българската военна промишленост има капацитет не само да ремонтира бойна техника, но има и капацитет да построи. И двата патрулни кораба могат да бъдат построени в България, както и бронираната машина - може да бъде организирано нейното производство в България", увери новият военен министър.