София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Договорът за ремонт на МиГ-овете е за 81 млн. лв.

Изтребителите могат да се ползват до 2030 година, посочи Каракачанов

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Поляците отказаха да ремонтират нашите МиГ-ове. Те закупуват резервни части от Русия. След като направиха ремонт на нашите двигатели без лиценз, руснаците ги заплашиха, че ще им спрат доставките на резервни части и те ни отказаха“, това каза пре бТВ военният министър Красимир Каракачанов и подчерта, че освен Русия, има възможност и фирма-посредник да извърши ремонтите, но така цената ще се увеличи.

Той обясни, че предстои подписване на рамков договор с Русия за следващите четири години за поддръжка на българските изтребители. Договорът е за  81 милиона лева и включва поддръжка на 15 самолета Миг, посочи Каракачанов.  

Запитан дали ще ни се увеличи зависимостта от Русия, подписвайки този договор, министърът отговори, че България е зависима до толкова, до колкото 80% от техниката ни е руско военно производство.  "България като страна от бившия съветски блок има руска военна техника. Такива са още 4 страни в НАТО. Няма държава, която да изхвърли цялото си въоръжение и да купи ново".

По думите му сраната ни не може да извади 12 милиарда, за да подмени военната си техника, а няма и желаещи и да ни направят подарък.

"Страната ни може да използва МиГ-овете си до 2029-2030 г. Защо да ги изхвърляме?", запита Красимир Каракачанов.