София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Доклад: Мисията на ЕС срещу трафикантите на хора не се справя със задачата си

Операция „София“ не е възпряла мигрантския поток

8 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Военноморската мисия на Европейския съюз срещу трафикантите на хора край бреговете на Либия не е успяла да се справи с предизвикателството, пред което е изправена, се казва в разпространен днес британски парламентарен доклад, предаде ДПА.

Мисията, наречена Операция "София", не е успяла да постигне съществено възпиране на мигрантския поток, но в същото време поставените й цели са били нереалистични, смятат авторите на доклада, изработен от комисията за ЕС на Камарата на лордовете.

Хуманитарни организации оценяват като успешна работата на мисията за издирване и спасяване на хора, но в доклада се подчертава, че "мисия, която действа само в открито море, не е в състояние да разбие трафикантските мрежи, процъфтяващи благодарение на политическия вакуум и проблемите със сигурността в Либия и разпрострели се из цяла Африка".

По време на операция "София", носеща името на родено по време на една от спасителните й операции сомалийче, са били спасени повече от 13 000 мигранти.