София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Докладът за самолетите стовари вината върху президента

Антон Тодоров намеква за подкупи

6 годиниПолитика 12 Боряна Райчева

Докладът на комисията, която проверяваше процедурата за избор на изтребител, бе приет със 127 гласа "за" от депутатите. 59 души гласуваха против и четирима се въздържаха.

Докладът препоръчва частичен рестарт на процедурата, като Министерството на отбраната има свободата да прецени от какъв етап.

Комисията е установила, че управляващите проекта в Министерството на отбраната са променили условията, гласувани от Народното събрание, като е добавено ново задължително изискване – примерна схема за плащане, което отстрани офертата за употребявани F-16, предлагани от САЩ и Португалия. Това е станало в нарушение на решението на парламента за инвестиционния проект.

Промяната е направена от председателя на борда, ръководещ проекта, към юли 2016 г., месец след одобряването на проекта за инвестиционен разход от парламента. Към тази дата председател на борда е бил тогавашният командир на ВВС ген. Румен Радев.

В коментар за това решение Антон Тодоров каза: „Мотивиран е с потупване по рамото, не е взел 5 млн., да не си помислите нещо.“

По-рано вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че не трябва да се бърза със самолетите, тъй като в България бързите сделки раждат комсиони.