Гледай
на живо

Докладът за самолетите стовари вината върху президента

Антон Тодоров намеква за подкупи

Докладът на комисията, която проверяваше процедурата за избор на изтребител, бе приет със 127 гласа "за" от депутатите. 59 души гласуваха против и четирима се въздържаха.

Докладът препоръчва частичен рестарт на процедурата, като Министерството на отбраната има свободата да прецени от какъв етап.

Комисията е установила, че управляващите проекта в Министерството на отбраната са променили условията, гласувани от Народното събрание, като е добавено ново задължително изискване – примерна схема за плащане, което отстрани офертата за употребявани F-16, предлагани от САЩ и Португалия. Това е станало в нарушение на решението на парламента за инвестиционния проект.

Промяната е направена от председателя на борда, ръководещ проекта, към юли 2016 г., месец след одобряването на проекта за инвестиционен разход от парламента. Към тази дата председател на борда е бил тогавашният командир на ВВС ген. Румен Радев.

В коментар за това решение Антон Тодоров каза: „Мотивиран е с потупване по рамото, не е взел 5 млн., да не си помислите нещо.“

По-рано вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че не трябва да се бърза със самолетите, тъй като в България бързите сделки раждат комсиони.