София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Докъде ще стигне напрежението между България и Македония?

Каракачанов определи поведението на Скопие като „шизофренично“

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Македония фалшифицира историята и натрапва някакъв език, не само на тяхна територия, но и на наша. В гърба на България се забиват сърбоманските ножове. Имаме против да налагат историята си с фалшификации и сила", това каза пред БНТ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, продължавайки с критиките спрямо Македония, подчертавайки, че в Скопие се самозабравят и „трябва някой да ги вкара в правия път“.

“В Македония си мислят, че ние ще отстъпим от нещо и обратното. Обаче не ние фалшифицираме историята. Историята няма как да компромисно решение. Истината е, че ако искаш да бъдеш партньор с някой, не можеш да си правиш сметката да го заобиколиш и изиграеш", коментира Каракачанов.

Позицията на вицепремиера относно Македония не е обсъдена с българското правителство, но това не означава, че той няма подкрепата на кабинета. Това стана ясно от изказване на Каракачанов пред Нова телевизия, където министърът отпедели поведението на Скопие като „шизофренично“.

„Обръщам се директно към Зоран Заев като българин и второ като председател на ВМРО, който участва в правителството. Точно като вицепремиер съм си позволил да кажа, че „ще гледат ЕС И НАТО през крив макарон”. Мисля, че добре ме разбраха в Скопие и реакцията им на правителствено ниво беше културна”, заяви зам. министър-председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.