София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Старт на импийчмънта срещу Тръмп гласува Долната камара на US Конгреса

Джон Болтън призован за свидетел

4 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Днес се очаква Долната камара на американския Конгрес да гласува официалното започване на процедурата по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп. Това обяви Нанси Пелоси – председател на Камарата на представителите. Тя каза още, че ще бъде гласувана резолюция, която да утвърди правилата за открити изслушвания и възможно последващо гласуване по точките за отстраняване на държавния глава.
Демократите в Камарата призоваха бившия съветник по национална сигурност към Белия дом Джон Болтън да свидетелства другата седмица в рамките на парламентарното разследване за импийчмънт. Болтън е призован да даде показания на 7 ноември, но може да откаже да го направи. Демократите са поискали да изслушат още двама души, които са били или са все още членове на екипа по националната сигурност.
Същевременно стана ясно, че старшият директор по въпросите, свързани с Русия и Европа в Съвета за национална сигурност към Белия дом Тим Морисън напуска поста си, предадоха световните агенции. На негово място ще застане Андрю Пик, който в момента е помощник държавен секретар по въпросите на Иран и Ирак, съобщава ТАСС.