Гледай
на живо

Домашен арест за шефа на НОИ-Силистра

Той отрича обиненията

Домашен арест за шефа на НОИ-Силистра Заради влошено здравословно състояние, шефът на НОИ в Силистра Милен Пенчев излиза от ареста, но ост... thumbnail text

Заради влошено здравословно състояние, шефът на НОИ в Силистра Милен Пенчев излиза от ареста, но остава под домашен такъв. Това реши Специализираният съд на заседанието си във вторник. Началникът на отдел „Отпускане на пенсии“ Стоянка Симеонова ще бъде освободена срещу парична гаранция от 7000 лева, бившият служител на НОИ Тодор Тодоров остава зад решетките. Решението на магистратите е окончателно.

За да подкрепи баща си Милен Пенчев, в съда дойде и певицата Тита, която е дъщеря на Пенчев.

Тримата са с повдигнати обвинения за участие в разбитата група, която фалшифицирала трудов стаж. Срещу 10 000 лева "фалшивите" пенсионери успявали да си купят възможно най-високата пенсия. Според прокуратурата с помощта на служителите на НОИ-Силистра са били източвани пенсионни фондове.

Пред магистратите Пенчев заяви, че е невинен и самият той е сигнализирал прокуратурата за престъпната схема.
Припомняме, че спецпрокуратурата разкри подробности около акцията. Стана ясно, че заместник-кметове и общински съветници са се облажвали от схемата.

На 8 март спецпрокуратурата и ГДБОП тършуваха в София и Силистра срещу злоупотреби с издаване на ТЕЛК решения и източване на НОИ.

След това разпитаха около 10 души, като за разпит бе отведен и директорът на клона на НОИ в Силистра Милен Пенчев.

Според финансовия министър Владислав Горанов от НОИ са източени милиони. Бившият социален министър Иван Нейков пък определи аферата в НОИ-Силитра като престъпление на белите якички.